KGL_new
Puls Branży

Spray zamiast opakowania

Naukowcy z Rutgers School of Public Health stworzyli powłokę, którą można spryskiwać żywność. W ten sposób pokryte produkty zachowują świeżość przez dłuższy czas.

Wykorzystana przez nich technologia opiera się na przekształceniu biopolimerów, które można pozyskać w ramach gospodarki o zamkniętym obiegu z odpadów żywnościowych. Wspomniane biopolimery zmieniają się wtedy w inteligentne włókna, których można używać do bezpośredniego pokrywania produktów spożywczych. T

Oczywiście tego typu technologie muszą spełnić przynajmniej kilka warunków, jeśli kiedykolwiek miałyby trafić do codziennego użytku. Przede wszystkim chodzi o skalowalność produkcji - w tym przypadku autorzy pomysłu twierdzą, iż nie będzie to problemem. Ale czy taka powłoka w sprayu faktycznie działa? Jeśli tak, to w jakim stopniu? Jak wyjaśniają członkowie zespołu badawczego, produkty pokryte nową substancją zachowują swoją świeżość o około 50 procent dłużej niż bez zastosowania tego triku.

Spray wykorzystuje włókna wykonane z polisacharydów, czyli węglowodanów powszechnie występujących w żywności. Zostają one poddane odwirowywaniu za pomocą urządzenia grzewczego przypominającego suszarkę do włosów, a następnie rozpylane na produktach spożywczych. Włókna są nasączone olejkiem tymiankowym, kwasem cytrynowym i nizyną. Wszystkie te składniki mają właściwości antybakteryjne i występują naturalnie. Dzięki ich obecności żywność jest mniej zagrożona atakami ze strony szkodliwych mikroorganizmów, takich jak jak E. coli. 

Co ważne. użyta w ten sposób powłoka nie tylko zapewnia ochronę przed wczesnym psuciem, lecz również stanowi fizyczną barierę przed uszkodzeniami. Kiedy natomiast najdzie nas ochota na przykład na zjedzenie awokado, wystarczy opłukać je wodą. Sama substancja jest natomiast łatwo rozkładalna - w warunkach naturalnych wystarczą jej do tego zaledwie trzy dni. O ile obecnie stosowane metody produkcji włókien zapewniają tempo rzędu 0,01 grama na minutę, nowa technika proponowana przez autorów mogłaby znacząco zwiększyć tę prędkość, aż do 0,2 grama na minutę.