AmPrima Flowpack Pro pozwala na redukcję śladu węglowego opakowań nawet o 82% w porównaniu z tradycyjnymi rozwiązaniami opakowaniowymi, a także redukcję zużycia energii nieodnawialnej nawet o 77% i zużycia wody nawet o 89%.
„Producenci wyrobów piekarniczych potrzebują opakowań o określonych właściwościach, aby zachować świeżość i jakość produktu. Wraz z rozwojem naszej gamy produktów AmPrima for bakery, z dumą wprowadzamy na rynek nowe, gotowe do recyklingu rozwiązanie FlowPack Pro dla rynku piekarniczego” — mówi Vitor Mota, dyrektor ds. rozwoju produktów Amcor.
Nowe rozwiązanie zostało opracowane w zakładzie Amcor Flexibles w Ledbury w Wielkiej Brytanii, który jest ośrodkiem doskonałości Amcor w zakresie rozwoju opakowań dla sektora piekarniczego.
Wcześniej w branży piekarniczej stosowano opakowania niepodlegające recyklingowi, zawierające powłoki takie jak PVDC i inne, które miały zapewnić barierę tlenową wymaganą do przechowywania produktów piekarniczych.
Dzięki rozwiązaniu AmPrima Flowpack Pro firmy Amcor marki piekarnicze mogą uzyskać wysokie właściwości uszczelniające i barierowe, oferując jednocześnie opakowania nadające się do recyklingu i gospodarkę o obiegu zamkniętym.
Rozwiązanie AmPrima Flowpack Pro może również pomóc markom zminimalizować opłaty za rozszerzoną odpowiedzialność producenta i podatki od tworzyw sztucznych ze względu na swoją lekką konstrukcję.