Proces mechanicznego recyklingu polistyrenu odbywa się w wielu etapach, począwszy od sortowania (sortowanie w głębokiej podczerwieni z rozpoznawaniem obiektów), poprzez mycie na gorąco i sortowanie płatków, po filtrację w stanie stopionym i peletyzację.
Kluczem do procesu jest „superczysty proces” firmy INEOS Styrolution, który został zarejestrowany jako nowa technologia zgodnie z rozporządzeniem UE 2022/1616. Dzięki temu procesowi firma INEOS Styrolution uzyskuje recyklaty o jakości nadającej się do kontaktu z żywnością, które wcześniej były znane tylko z recyklatów butelek PET.
Materiał z recyklingu oferuje takie same właściwości fizyczne jak konwencjonalnie produkowany polistyren, co umożliwia idealne rozwiązanie cyrkularne. Przeprowadzono intensywne kontrole jakości zarówno materiału, jak i kubków. Ponadto, szczegółowe analizy są wymagane do oceny tej nowej technologii przez EFSA. Ponadto, ślad środowiskowy materiału z recyklingu jest znacznie niższy niż ślad węglowy materiału produkowanego konwencjonalnie.
Pierwszy test konsumencki dotyczący akceptacji kubka zawierającego recyklat i koloru kubka przeprowadzono wiosną 2024 r. we współpracy z Unternehmensgruppe Theo Müller, jednym z wiodących niemieckich producentów nabiału. Kilkaset kubków na jogurt wykonanych z przetworzonego polistyrenu zostało napełnionych i zaoferowanych wolontariuszom w stołówce INEOS w celu oceny innowacji. Nie tylko 90% testerów wskazało, że kupią produkt, ale również podzielili się opinią, że kubek z recyklingu może wyglądać inaczej niż te produkowane konwencjonalnie. Na przykład kolor inny niż dzisiejsza zwykła biel byłby całkowicie akceptowalny.