Wymagania konsumentów, zobowiązania korporacyjne dotyczące zrównoważonego rozwoju i przepisy napędzają opatentowaną technologię Fiberdom. Pomaga ona przemysłowi celulozowo-papierniczemu opracowywać innowacyjne alternatywy, które ograniczają zależność od plastiku w zastosowaniach niebędących niezbędnymi.
Według Fiberdom tworzenie trwałych rozwiązań na bazie włókien jest trudne, ponieważ często wymagają one dodatków, które utrudniają recykling.
„Zastępowanie jednorazowych tworzyw sztucznych w opakowaniach żywności oraz serwowanie i spożywanie żywności na wynos to jeden z głównych problemów w systemie żywnościowym, zarówno dla branży, jak i konsumentów. Technologia Fiberdom obejmuje wszystkie cztery krytyczne aspekty zwycięskiego rozwiązania: funkcjonalność, skalowalność, zrównoważony rozwój i możliwość recyklingu” — mówi Pekka Siivonen-Uotila.
Dostawcy opakowań inwestują w rozwiązania oparte na włóknach, aby zmniejszyć zależność od tworzyw sztucznych i zwiększyć zawartość papieru. Alternatywne opakowania do żywności niezawierające plastiku, takie jak rozwiązania na bazie włókien, również stają się coraz popularniejsze ze względu na obawy konsumentów dotyczące obecności mikroplastiku w opakowaniach żywności.