chem
Puls Branży

Nestle i IBM: AI w opakowaniach

Nestlé R&D współpracuje z IBM Research w celu opracowania nowych narzędzi, które wykorzystują moc sztucznej inteligencji i głębokiej technologii , aby wprowadzać przełomowe innowacje w życie. Ta współpraca badawcza doprowadziła do opracowania generatywnego narzędzia AI , które może identyfikować nowe materiały opakowaniowe o wysokiej barierowości.

Opakowania pomagają chronić żywność i napoje, a także zapobiegają marnowaniu żywności. Nestlé stale ogranicza stosowanie dziewiczego plastiku, jest pionierem w stosowaniu alternatywnych materiałów i nowych technologii oraz przechodzi na rozwiązania monomateriałowe i papierowe, które można poddać recyklingowi. Identyfikacja nowych materiałów opakowaniowych, które spełniają funkcjonalne potrzeby każdego produktu, zapewniając jednocześnie bezpieczeństwo i jakość żywności, jest często drobiazgowa. W niektórych przypadkach wymaga to lat badań.

Naukowcy z Nestlé i IBM wykorzystali techniki przetwarzania oparte na sztucznej inteligencji 1 do zbudowania bazy wiedzy o znanych materiałach z dokumentów publicznych i zastrzeżonych. Następnie zespół dopracował model języka chemicznego dostosowany do celu w tym wyselekcjonowanym korpusie, umożliwiając mu naukę reprezentacji struktur molekularnych. Wykorzystując tę ​​wiedzę, zespoły wykorzystały niedawno opracowany transformator regresji 2 przez IBM Research, aby poznać korelację między kluczowymi strukturalnymi cechami molekularnymi a wynikającymi z nich właściwościami fizykochemicznymi. Powstały model może teraz proponować zupełnie nowe materiały opakowaniowe o wysokiej barierowości, które chronią wrażliwe produkty przed wilgocią, wahaniami temperatury i tlenem.

Nestlé wykorzysta tę nowatorską technologię do identyfikacji przyszłych materiałów opakowaniowych, biorąc pod uwagę koszty, możliwość recyklingu i funkcjonalność.

Stefan Palzer, dyrektor ds. technologii w Nestlé: „Ten nowatorski model językowy oparty na sztucznej inteligencji , opracowany we współpracy z IBM Research, ilustruje, w jaki sposób Nestlé przewodzi cyfrowej transformacji w branży spożywczej i napojów. W przyszłości taka przełomowa technologia mogłaby zostać wykorzystana do optymalizacji rozwoju bardziej zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych w różnych kategoriach produktów”.

Alessandro Curioni, wiceprezes IBM Research na Europę i Afrykę: „Wierzymy, że generatywna sztuczna inteligencja będzie nadal zakłócać odkrycia naukowe, wpływając na podstawową działalność wszystkich branż opartych na wiedzy, umożliwiając krytyczne różnicowanie i zrównoważony wzrost”.

Nestlé nadal wykorzystuje sztuczną inteligencję , uczenie maszynowe, naukę o danych i automatyzację, aby wspierać innowacje i pomagać w zarządzaniu złożonością. Na przykład Nestlé opracowało narzędzie do optymalizacji receptur, które wykorzystuje zaawansowane algorytmy, aby pomóc twórcom produktów lepiej zarządzać kompromisami między składnikami, wartością odżywczą, kosztami i zrównoważonym rozwojem, jednocześnie spełniając oczekiwania konsumentów. Firma wykorzystuje również cyfrowe bliźniaki urządzeń i linii produkcyjnych w celu optymalizacji procesów produkcyjnych i opracowała cyfrowe narzędzia do dostarczania spersonalizowanych rozwiązań żywieniowych dla ludzi i zwierząt domowych.

Nestlé niedawno ogłosiło utworzenie nowego centrum badawczo-rozwojowego dla deep tech, pierwszego tego typu w branży spożywczej i żywieniowej. Nowe centrum będzie przesiewać, testować i rozwijać nowe generacje czujników, robotów, systemów kodowania, wysoce wydajnych rozwiązań AI i wirtualnej/mieszanej rzeczywistości w celu zwiększenia efektywności badań, innowacji i operacji.


1 Źródło: Docling: Efektywny zestaw narzędzi typu open source do konwersji dokumentów opartej na sztucznej inteligencji 
2 Źródło: Regression Transformer na temat inteligencji maszynowej Nature

Dodaj ofertę pracy