KGL_new
Wiadomości

Stop marnowaniu żywności

Pod takim hasłem upływa dzisiejszy dzień. Warto przy tej okazji wspomnieć o polskiej firmie technologicznej Fresh Inset, która osiąga globalne sukcesy na tym cywilizacyjnym froncie.

Dzięki specjalnej wklejce do opakowania z świezymi owocami i warzywami hamującej wydzielanie się etylenu polska firma opóźnia dojrzewanie i psucie się świeżej żywności. Pisaliśmy o tym rozwiązaniu już kilka razy, w tym tutaj.

Technologia Vidre+ została zaprojektowana, aby rozwiązać problem psucia się świeżych produktów poprzez wykorzystanie technologii 1-metylocyklopropenu (1-MCP) w przyjaznym dla użytkownika formacie naklejki, którą można przykleić wewnątrz opakowań. 1-MCP to pozbiorczy regulator przeciwdziałający niepożądanym skutkom etylenu uwalnianego przez owoce i warzywa. 

Zastosowanie Vidre+ może mieć miejsce na każdym etapie łańcucha dostaw. Można ją stosować bezpośrednio po zbiorach, a także podczas transportu czy przechowywania przed sprzedażą. Daje świeżo zebranym produktom dodatkowe kilka do kilkudziesięciu dni, zachowuje jakość i wartości odżywcze oraz umożliwia wprowadzenie na rynek. Niechronione borówki zaczęły mięknąć po 21 dniach w porównaniu do 35 dni w przypadku traktowanych Vidre+; wydłużył się okres przydatności do spożycia gruszek i jabłek o ponad 30 dni w temperaturze pokojowej i zmniejszyły się straty jakości owoców limonki o ponad połowę. Vidre+ skutecznie opóźnia także dojrzewanie awokado po zbiorach. 

Technologia Vidre+ jest łatwa w użyciu. Korzystanie z niej nie wymaga żadnej dodatkowej infrastruktury ani nakładów finansowych. Prosty w użyciu format naklejki uruchamia w określonym czasie stopniowe uwalnianie 1-MCP wewnątrz opakowania bez pozostawiania śladów.

Vidre+ został opatentowany w ponad 50 krajach i jest obecnie dostępny na rynkach Ameryki Południowej i Azji Południowej. 

Dodaj ofertę pracy