mey
Wiadomości

Transport warzyw na duże odległości

Firma StePacPPC opracowała opakowanie w atmosferze modyfikowanej/o zmodyfikowanej wilgotności (MA/MH), które ma zastąpić tradycyjne pudełka z polistyrenu (PS) wypełnione lodem oraz woskowane kartony. Ułatwia ono transport świeżych brokułów i innych warzyw, szczególnie w przypadku długodystansowych przesyłek.

Pudełka z pianki PS wypełnione lodem są chętnie wybierane do krajowego transportu warzyw ze względu na ich właściwości izolacyjne. Jednak obawy środowiskowe dotyczące trwałości PS, braku możliwości recyklingu i tendencji do rozpadu doprowadziły do ​​wzrostu oporu sprzedawców detalicznych.  

Gary Ward, dyrektor ds. technologii w StePacPPC, mówi: „W czasach, gdy elastyczne opakowania z tworzyw sztucznych są w centrum uwagi, wspólnie z naukowcami z Agrotechnology & Food Sciences Group na Uniwersytecie w Wageningen w Holandii wykazaliśmy, że nasze funkcjonalne rozwiązanie w zakresie opakowań „oszczędnych i ekologicznych” zmniejsza ślad węglowy o około 40% w przypadku przesyłek do USA z Salinas Valley na zachodnim wybrzeżu Kalifornii do Nowego Jorku na wschodnim wybrzeżu, co świadczy o pozytywnym wpływie na środowisko”.

StePacPPC zauważa, że ​​według badań brokuły pakowane w opakowania MA/MH mają mniej kolonii mikrobiologicznych niż brokuły mrożone. Topniejący lód może również wypłukiwać witaminę C z brokułów. Nowe opakowanie zapobiega natomiast utracie składników odżywczych.

Folie Xtend tej firmy są zaprojektowane tak, aby spowalniać oddychanie, kontrolować wilgoć, opóźniać procesy starzenia i hamować etylen — hormon, który przyspiesza żółknięcie. Ich sposób działania może również zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych z patogenami, takimi jak E. coli.

„Posiada również udowodnione właściwości pozwalające zachować jakość i wartość odżywczą świeżych brokułów podczas dłuższego przechowywania, wydłużając okres przydatności do spożycia, minimalizując ilość odpadów i zwiększając bezpieczeństwo żywności” – mówi Ward. „Nasze opakowania zbiorcze Xtend skutecznie konserwują również inne produkty tradycyjnie transportowane w lodzie, takie jak pak choi i zielona cebula”.

Japońska spółdzielnia rolnicza Otofuke, zajmująca się produkcją brokułów, wdrożyła już worki Xtend MA/MH firmy StePacPPC do transportu brokułów z Hokkaido do Jokohamy. „Starając się odejść od stosowania pianki PS z lodem i związanego z nią ryzyka zanieczyszczenia, rozważaliśmy różne alternatywy pozwalające zachować świeżość bez użycia lodu” — mówi Akio Yamagishi, kierownik działu sprzedaży owoców i warzyw w spółdzielni rolniczej Otofuke. „Przetestowaliśmy różne folie do pakowania w atmosferze modyfikowanej, w tym folie Xtend firmy StePacPPC. Po sprawdzeniu stanu brokułów po ich przybyciu, Xtend przewyższył resztę pod względem wyglądu i jakości”. 

Producent brokułów dostrzega liczne korzyści wynikające ze stosowania opakowań Xtend bez lodu. „Po pierwsze, eliminuje przestrzeń zajmowaną przez lód, co pozwala nam transportować o 66% więcej brokułów na kontener. To obniża emisję dwutlenku węgla i koszty transportu, co jest szczególnie istotne w obliczu ostatnich wzrostów kosztów wysyłki” — dodaje Yamagishi. „Z lodem każde pudełko mieści tylko 6 kg brokułów; bez niego możemy spakować około 10 kg. Ponadto jedna torba Xtend może pomieścić 10 kg brokułów, co czyni ją bardziej zasobooszczędną i eliminuje potrzebę dodatkowej obsługi. Możliwość transportu świeżych brokułów bez lodu przez kontynent na ciężarówkach o ograniczonej wadze doprowadziła do redukcji kosztów netto o ponad 30%”.

Dodaj ofertę pracy