mey
Wiadomości

Opakowania gastronomii społecznościowej

BASF Gastronomy od wielu lat korzysta z wysokiej jakości produktów Werz Wurst-Fleisch-Convenience GmbH w stołówkach firmowych w Ludwigshafen, Limburgerhof i Lampertheim oraz we wszystkich miejscach wydarzeń. W ramach współpracy między łańcuchami wartości z SÜDPACK, wiodącym dostawcą wysokowydajnych folii opakowaniowych, Werz wdraża obecnie zrównoważony poliamid BASF Ultramid po raz pierwszy w branży pakowania mięsa i wędlin w sektorze Horeca.

David Jarosch (BASF Gastronomy), Frank Werz (Werz Wurst-Fleisch-Convenience GmbH) i Paul Neumann (BASF SE) prezentują zrównoważone opakowania żywności dla gastronomii społecznościowej.
David Jarosch (BASF Gastronomy), Frank Werz (Werz Wurst-Fleisch-Convenience GmbH) i Paul Neumann (BASF SE) prezentują zrównoważone opakowania żywności dla gastronomii społecznościowej.

Do produkcji swoich opakowań termoformowanych firma SÜDPACK wykorzystuje Ultramid Ccycled jako zbilansowany masowoprodukt typu drop-in, który można bezproblemowo zintegrować z istniejącymi systemami i procesami produkcyjnymi. „Wykorzystanie surowców pochodzących z recyklingu przypisanych do opakowania pokazuje, że wymagania Europejskie rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych(PPWR) można uzyskać poprzez recykling chemiczny”, mówi dr Paul Neumann, New Business Development & Sustainability Polyamides Europe w firmie BASF.

Rozporządzenie, które określa pewien udział recyklatów w opakowaniach wrażliwych na dotyk od 2030 r., obejmuje również wymagania dotyczące możliwości recyklingu oprócz tego określonego kontyngentu. W przyszłości będą one dotyczyć nie tylko sektora handlu detalicznego żywnością, ale także opakowań stosowanych w gastronomii społecznościowej.

Podłożowa folia opakowaniowa o wysokiej barierowości jest klasyfikowana jako nadająca się do recyklingu w strumieniu folii polietylenowej zgodnie z obecny minimalny standard niemiecki „To wysokiej jakości opakowanie na mięso nadaje się również do mechanicznego recyklingu w systemie dualnym, do którego jest również zwracane po wykorzystaniu w stołówkach BASF – innymi słowy, jest to prawdziwe opakowanie o obiegu zamkniętym” – dodaje Neumann.

„Zrównoważone i nadające się do recyklingu opakowania są dla nas ważnym tematem i będą stawać się coraz ważniejsze w przyszłości. Cieszymy się, że pozyskaliśmy partnera w BASF Gastronomy, z którym możemy wdrożyć to rozwiązanie produktowe w sektorze Horeca” — mówi Frank Werz, dyrektor zarządzający Werz Wurst-Fleisch-Convenience GmbH.

Dodaj ofertę pracy