mey
Wiadomości

Wielkanocne opakowania

Czas wielkanocny to czas jajek. A dla tych, którzy chcą bezpiecznie umieścić je w gnieździe, opakowania na jajka wykonane w 100% z przetworzonego plastiku są najlepszym wyborem do zakupu i przechowywania: W porównaniu do pudełek tekturowych, lekkie plastikowe pojemniki oferują większą stabilność i są bardziej odporne na wilgoć. Ich gładka powierzchnia zmniejsza również powierzchnię ataku zarazków. Opakowanie pozwala również na bezpośredni wgląd w stan towaru. Ponadto opakowania plastikowe mogą być produkowane w sposób energooszczędny i poddawane recyklingowi po użyciu.

Istotna różnica

Jaskrawo kolorowe jajka na Wielkanoc są tradycyjnie używane do świętowania wiosny, życia i odnowy. Innymi słowy, wszystkiego, co również oznacza plastik: lekkość, ekologia i recykling. Konwencjonalny, szary karton na jajka składający się z 10 części wykonany z tektury waży około 45-50 gramów, plastikowa alternatywa jest prawie o 40 procent lżejsza. Przy około 13,1 miliarda jaj produkowanych rocznie w Austrii i pakowanych w około 1 miliard kartonów na jajka, w zależności od obsady, ma to ogromny wpływ: różnica w wadze dwóch opakowań powoduje różnicę w całkowitym ładunku wynoszącą około 20 000 ton - co odpowiada prawie 3 000 ciężarówek. Ze względu na dwukrotnie większą gęstość układania w stosy podczas transportu pustych opakowań na jajka można uniknąć dodatkowych 3 000 przejazdów ciężarówek rocznie. Te transporty, które są oszczędzane dzięki opakowaniom plastikowym, oszczędzają dużo energii i zmniejszają emisję CO₂.

Pudełka tekturowe: Proces złożony

Produkcja tekturowych pudełek na jajka również nie jest łatwa. Nawet recykling makulatury to złożony proces: zebrany papier musi zostać posortowany, a następnie oczyszczony za pomocą procesów mechanicznych i chemicznych. Następnie makulatura jest rozpuszczana i przetwarzana w stabilną wstęgę włókien. Cały proces wymaga dużej ilości wody, energii i technicznej precyzji. W zależności od wymagań gotowa tektura jest dodatkowo powlekana i drukowana. Według szacunków, wykorzystuje się również około 10 do 20 procent nowego papieru wykonanego ze świeżego drewna. Nie jest to w zasadzie system ekologiczny, ponieważ produkcja papieru z włókien pierwotnych wymaga średnio około 50 000 litrów wody na tonę, aby pokryć ścięte drzewa – dlatego też Związek Ochrony Przyrody i Różnorodności Biologicznej (NABU) od lat wyjaśnia, że ​​produkcja papieru zanieczyszcza środowisko i przyrodę. Podczas stosowania opakowań na jajka wykonanych w 100 procentach z przetworzonego plastiku (rPET) potrzeba o 84 procent mniej wody i około 26 procent mniej energii.

Opakowanie jako cenny materiał

Zużyte kartony na jajka nie zawsze mogą zostać poddane recyklingowi i zwrócone do obiegu materiałowego – jeśli jajko się stłucze, co często zdarza się w przypadku tektury, opakowanie musi zostać wyrzucone do odpadów resztkowych, a nie do makulatury. Z drugiej strony czyste pojemniki plastikowe lub te, które zostały oczyszczone z brudu, mogą zostać poddane recyklingowi nawet w 100 procentach. Ponadto coraz więcej opakowań plastikowych jest wytwarzanych z materiałów pochodzących z recyklingu (rPET), co jeszcze bardziej zmniejsza ich wpływ na środowisko.

Mniejsze zużycie zasobów

Opakowania plastikowe są odporne i mniej podatne na wnikanie brudu i płynów. Zwiększa to ochronę produktów i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Ponadto przezroczyste plastikowe pojemniki natychmiast pokazują, czy jajka są nienaruszone. Jeśli jajko zostanie uszkodzone, plastikowe opakowanie zapobiega wyciekom i chroni inne pojemniki, a w zależności od konstrukcji opakowania, inne jajka przed zanieczyszczeniem. Ważna zaleta – na przykład austriacki specjalista ds. przezroczystych opakowań do jaj „Ovotherm” wskazuje, że do wyprodukowania 10 jaj potrzeba od 40 do 50 razy więcej zasobów niż do wyprodukowania ich opakowania. Rozbite jajko można znaleźć zarówno w opakowaniu papierowym, jak i plastikowym. Podstawowa różnica polega na tym, że z powodu wyciekającej cieczy opakowanie pod spodem nie ulega zabrudzeniu i można je sprzedać. Jeśli jajko rozbije się w opakowaniu tekturowym, należy zutylizować do 19 nieuszkodzonych jaj. Ponadto wpływ na środowisko tylko dwóch uszkodzonych jaj na 100 zapakowanych jaj jest tak samo wysoki, jak ciężar pakowania wszystkich 100 jaj.

Plastik lepiej chroni

Większa odporność opakowań plastikowych na wilgoć jest istotnym czynnikiem higienicznym: podczas gdy porowata struktura tektury pochłania wilgoć, a tym samym zapewnia korzystne środowisko dla mikroorganizmów, powierzchnie plastikowe są gładsze i mniej przepuszczalne, co utrudnia bakteriom przetrwanie. Dlatego ryzyko przenoszenia zarazków jest zwykle wyższe w przypadku opakowań na jajka wykonanych z tektury niż w przypadku opakowań wykonanych z plastiku. Według Ökotest wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że kartony na jajka mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Jaja są tylko wstępnie czyszczone przed zapakowaniem, dlatego istnieje ryzyko, że patogeny przykleją się do skorupek i przeniosą się do kartonu. Salmonella, która powoduje poważne choroby żołądkowo-jelitowe, jest szczególnie niebezpieczna. Dlatego też, zgodnie z niemieckim rozporządzeniem w sprawie higieny żywności, żywność musi być chroniona przed wszelkimi zanieczyszczeniami podczas przechowywania. Z tego powodu zdecydowanie odradza się również używania zużytych kartonów na jajka, ponieważ tektury nie można czyścić, w przeciwieństwie do plastikowych pojemników.

alpla.com

Dodaj ofertę pracy