Amerykańska marka kawy Bruvi ® wykorzystuje teraz Ultrason ® E 2010 do produkcji soczewek ekstraktora w swoich ekspresach do kawy. Złożony, formowany wtryskowo komponent jest częścią unikalnej, automatycznie zoptymalizowanej techniki parzenia Bruvi, skanującej kapsułkę z kawą, a następnie automatycznie dostosowującej parametry parzenia do konkretnej receptury w celu uzyskania optymalnego zaparzenia każdej kawy.
Polieterosulfon BASF (PESU) przyczynia się do trwałości maszyny dzięki doskonałej wytrzymałości mechanicznej, wysokiej odporności na ciepło i parę do 180°C, a także stabilności wymiarowej w różnych temperaturach. Zatwierdzony do kontaktu z żywnością termoplastyk spełnia standardy Bruvi w zakresie zapewniania smaczniejszej kawy i higienicznego parzenia: nie wpływa na smak kawy ani nie wydziela żadnych zapachów. Dzięki temu Ultrason ® E 2010 przewyższa inne materiały stosowane w ekspresach do kawy.
Wysokiej jakości termoplastyczny Ultrason ® E 2010 jest dopuszczony do kontaktu z żywnością zgodnie ze specyfikacjami amerykańskimi, europejskimi i chińskimi. Systemy do parzenia kawy na pojedyncze porcje, takie jak ten firmy Bruvi, korzystają z jego niezależnych od temperatury właściwości mechanicznych i braku szkodliwych substancji, spełniając wymagania firmy Bruvi dotyczące niezmiennie wyjątkowego smaku i wysokiej precyzji w przygotowywaniu różnych opcji parzenia – wszystko to przez cały okres eksploatacji urządzenia. „Nasze ekspresy łączą w sobie wysoką wydajność, łatwość użytkowania, personalizację i wszechstronność”, mówi Sung Oh, współzałożyciel Bruvi. „Wybraliśmy Ultrason ®, ponieważ obsługuje on naszą zaawansowaną technologię parzenia: jest bezpieczny w użyciu, a także wytrzymuje wysokie ciśnienie i gorącą parę występujące podczas parzenia kawy. Soczewka ekstraktora wykonana z Ultrason ® jest kluczowa dla naszego automatycznego systemu parzenia, który tworzy optymalny smak kawy, dokładnie taki, jaki zamierzał palacz”.
Dzięki temu Ultrason ® umożliwia również inteligentne urządzenia domowe, które są obsługiwane cyfrowo lub zdalnie za pomocą aplikacji. „Nasze dostosowane gatunki Ultrason ® do zastosowań domowych i gastronomicznych od jakiegoś czasu rozwijają technologie parzenia kawy” — mówi Georg Graessel z globalnego działu rozwoju biznesu Ultrason ® w BASF. „Kawa stała się modnym napojem, więc wymagania dotyczące używanych materiałów są różnorodne, bezkompromisowe i teraz stają się coraz bardziej cyfrowe. Nasza współpraca ze specjalistą od parzenia Bruvi pokazuje, że możemy zaoferować naszym klientom dostosowany materiał do trwałych i nowoczesnych urządzeń gospodarstwa domowego, niezawodne dostawy materiałów we wszystkich regionach i odpowiednie usługi techniczne”. Średnio lepki gatunek Ultrason ® E 2010 można płynnie formować wtryskowo i łatwo montować za pomocą śrub ze względu na jego bardzo dobre właściwości mechaniczne. Soczewka ekstraktora wykonana z Ultrason ® E 2010 jest formowana wtryskowo z gumy, dzięki czemu kapsułka z kawą ściśle przylega i woda nie przedostaje się do maszyny.
Ultrason ® to nazwa handlowa gamy produktów BASF, obejmującej polieterosulfon (Ultrason ® E), polisulfon (Ultrason ® S) i polifenylosulfon (Ultrason ® P). Wysokowydajny termoplastyczny materiał jest używany do produkcji membran filtracyjnych do wody, stylowych, trwałych i bezpiecznych zastosowań domowych i gastronomicznych, a także lekkich komponentów dla przemysłu motoryzacyjnego i lotniczego. Marki Ultrason ® mogą zastąpić tworzywa termoutwardzalne, metale, szkło i ceramikę w wielu zastosowaniach ze względu na ich niezwykły profil właściwości.