chem
Wiadomości

Sortowanie opakowań z świeżym mięsem

Dzięki wykorzystaniu znaczników identyfikacyjnych i technologii sortowania cyfrowego projekt REDYSIGN informuje o skutecznym wykrywaniu zanieczyszczeń i skutecznym sortowaniu inteligentnych opakowań świeżego mięsa.

Projekt REDYSIGN został uruchomiony w październiku 2023 r. i jest finansowany przez Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU). Zrzesza on trzynastu partnerów branżowych, których ostatecznym celem jest produkcja tacki, powłoki barierowej, podkładki i folii do pakowania świeżego mięsa z materiałów drewnopochodnych.

REDYSIGN stara się ułatwić dokładne sortowanie i zoptymalizować konkretne procedury dezynfekcyjne dla produktów biologicznych, umieszczając specjalne znaczniki identyfikacyjne na tackach, podkładkach chłonnych i folii ochronnej opakowań świeżego mięsa.

Projekt miał na celu opracowanie, integrację i wykrywanie specyficznych markerów przy użyciu zaawansowanych czujników oraz identyfikację zanieczyszczeń organicznych, takich jak krew, oleje i tłuszcze, w wkładkach chłonnych.

Spektroskopia RAMANA wyłoniła się jako „szczególnie skuteczne” rozwiązanie, mówi REDYSIGN. Ta metoda wykorzystuje nieelastyczne rozpraszanie światła z lasera na próbce, aby ujawnić informacje o trybach wibracyjnych i rotacyjnych cząsteczek, pomagając w ten sposób zidentyfikować i scharakteryzować substancję za pomocą informacji chemicznych i strukturalnych.

Dodaj ofertę pracy